Je bent meer dan je denkt!

Misschien denk je soms: “Dit kan (ik) niet.” Denk dan eens na over ‘denken’. Wat is dat? Denken is een proces. Miljoenen afzonderlijke gedachten, die in een wirwar door je hoofd gaan en je de illusie geven dat het denken ‘bestaat’. Al die gedachten vormen net zo’n grijze massa als een mensenmassa die je vanuit de verte ziet. lees verder “Je bent meer dan je denkt!”

Trauma? Je lichaam spreekt duidelijke taal!

Wie een traumatiserende gebeurtenis meemaakt en daar niet overheen komt, kan last krijgen van klachten zoals nachtmerries en herbelevingen, soms alleen al door een geur of een bepaald geluid. Ook kun je je chronisch onveilig gaan voelen en op je hoede blijven. Of ineens agressief uitvallen. Daarnaast kun je lichamelijk last ondervinden doordat je te gespannen raakt. Spierpijnen, sterk transpireren, moeilijker ademen, hartkloppingen…. Maar ook kun je door zo’n gebeurtenis ‘verdoofd’ raken; je voelt minder, je stemming is vlak…. Niet fijn voor jezelf en je omgeving. Je bent niet meer de ouwe, je lijkt een beetje ander mens dan je altijd was. lees verder “Trauma? Je lichaam spreekt duidelijke taal!”

Nieuwsgierigheid is beste medicijn tegen stress en oordelen

Het was Valentijnsdag deze week… zo’n extra kans om te laten zien hoeveel je om anderen geeft. Vrijwel alles raakt ons hart: liefde, geluk, verdriet, compassie, waardering, boosheid… Zelfs ‘harteloze’ mensen worden in hun hart geraakt, maar willen of kunnen dat domweg niet meer voelen. Ze doen bot, cynisch of maken er een grapje over. Je hart kan immers flink pijn doen, je kunt er ziek van worden. Hoe los je dat op? Het beste medicijn is nieuwsgierigheid! lees verder “Nieuwsgierigheid is beste medicijn tegen stress en oordelen”

Massagematras lost pijn sneller op

Flinke hoofd- of rugpijn, last van je gewrichten, slecht slapen, al dat soort kwalen hebben invloed op je humeur. Andersom kan ook; wie langdurig kampt met angst, woede, verdriet of depressie, of wie thuis of op het werk steeds te zwaar belast wordt, kan daar ziek van worden. Waar moet je dan beginnen? Lang niet iedereen maakt gemakkelijk een afspraak met een therapeut, terwijl het juist het genezingsproces enorm kan versnellen! Ik begin meestal bij het lichaam. Als de ergste pijn verholpen is, krijg je weer wat vrije aandacht voor de oorzaken en hoe je een volgende keer kunt voorkomen dat het escaleert.

Soms lost pijn wat sneller op dankzij nieuwe technieken uit de medische wereld. Andullatie is zo’n techniek. Met behulp van een soort massagematras kun je diverse zones van het lichaam afzonderlijk behandelen. Andullatie zorgt voor laagfrequente trillingen van 20 – 80 Herz, desgewenst aangevuld met een infrarood behandeling. De trillingen worden omgezet in elektrische zenuwimpulsen en hebben direct effect op de huid, zenuwbanen, cellen en op je organen. Je krijgt een betere doorbloeding van weefsel, minder (spier)pijn en meer ontspanning en energie. Er zijn programma’s voor o.a. rugklachten, migraine/hoofdpijn, problemen met de stofwisseling, spijsvertering (obstipatie) of gewrichten (reuma), weefselversteviging en stressvermindering. Ook een voetzone-reflexbehandeling is mogelijk. Het is medisch erkend, en een leuke manier om kennis te maken met mijn praktijk. Een massage duurt maximaal 25 minuten en er wordt geen fysieke aanraking toegepast en je gaat gewoon gekleed op de matras. Kosten: in mijn praktijk € 15,-; op locatie € 17,50 + kilometervergoeding.

Informatie of afspraak? Xandra Veltman, natuurgeneeskundig therapeut, Baak. (0575) 442 885  www.respectrum.nl  Afhankelijk van je ziektekostenverzekering worden sessies (deels) vergoed.

‘Opgeruimd staat netjes… in je bovenkamer!’

Meditatie is geen mysterieuze magie. En actieve meditaties zijn sportief, gezond en leuk. Geschikt voor iedereen! Beweeg en zet je westerse drukte om in oosterse kalmte.

Door de eeuwen heen zijn er veel richtingen en stromingen ontstaan, allemaal met diverse technieken. Sommige technieken zijn ruim 2000 jaar oud. We hebben nu een heel ander levensritme, en zijn minder in contact met de natuur. Dagelijks ondervinden onze zintuigen een bombardement aan indrukken: tv, mobieltjes, internet, radio… En we denken, piekeren, malen. Daardoor is het contact met ons lijf vaak verstoord. Ga je dan stil mediteren, dan blijf je meestal gewoon piekeren. Bah! Dat komt door die ‘ouderwetse’ methoden, zo ontdekte de Indiase mysticus Osho, en hij ontwikkelde actieve meditaties, die rekening houden met onze chronische onrust en spanning. Rusteloos? Geef je lichaam de ruimte! Hoofdpijn, maagpijn of slapeloze nachten? Breng je emoties tot ontlading door krachtige bewegingen, intensieve ademhaling, zingen, enzovoort. Zo verdwijnt de spanning. Opgeruimd staat netjes! Je krijgt ruimte voor de eigenlijke meditatie, je hoofd wordt leger, je voelt je geaard en krijgt meer contact met het hier en nu, in je én buiten je.

Tegelijkertijd is dit een speurtocht naar je wie je echt bent, een ‘ont-wikkelen’ van je ware aard. Helemaal gewoon jezelf zijn, zonder oordeel. Daar word je beslist vrolijker van. Trek daarom de stoute schoenen aan, sluit je ogen en ga naar binnen. Uitproberen? Dat kan! Bel voor een afspraak en ik kom voor een vaste prijs een les geven aan maximaal 20 deelnemers.

Aanmelden of meer weten over actieve meditatie, massage of traumatherapie? Xandra Veltman, natuurgeneeskundig therapeut, (0575) 442 885  www.respectrum.nl

Van trauma naar ontspanning, dan kan

De meeste mensen worden in hun leven met een vorm van emotioneel, fysiek of seksueel geweld geconfronteerd. De pijn, verdriet, angst en kwaadheid die daaraan vastzitten, kunnen een ‘ondergronds’ leven gaan leiden. Weggestopt, klaar om op te duiken als ze hun kans zien. Zo blijven ze hun invloed uitoefenen op onverwachte momenten of in bepaalde situaties. Je machteloos voelen, al helemaal als iets je vaker overkomt, vergroot de kans op traumatische gevolgen. Je wilt de mensen de kost niet geven die gevangen zitten in een web van (aangepraatte) schaamte- of schuldgevoelens, die anderen niet willen belasten of die bang zijn voor de geweldpleger of voor de gevolgen als ze in opstand komen. Geen vrolijk verhaal, maar….

De snelle ontwikkelingen op het vlak van hersenonderzoek geven nieuwe inzichten over de invloed van schokkende gebeurtenissen op lichaam en geest. Dat kan helpen om trauma’s beter te verwerken. Zo is Somatic Experiencing ontstaan.

Een schokkende gebeurtenis verwerken we in ons hoofd via twee afzonderlijke systemen: ons ‘weet-systeem’, dat logisch denkt, en ons ‘voel-systeem’ dat we van onze verre biologische voorouders hebben overgehouden. Anders dan het weetsysteem werkt het voelsysteem razendsnel, meer ‘zwart-wit’, associatief en emotioneel. Normaal gesproken werken ze prima samen. Maar bij gevaar neemt dit voelsysteem het over en blokkeren stresshormonen het weetsysteem. Je handelt in een reflex, niet rationeel, en de herinnering wordt allereerst vooral in dit voelsysteem opgeslagen. Maar daardoor ga je ook één gebeurtenis opdelen in grote groepen, zoals ‘alle mannen zijn gevaarlijk’, ‘je kunt niemand vertrouwen’. Je slingert heen en weer tussen ‘verdoofd’ en ‘geactiveerd’. Verdoofd kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren, of werk je te hard om niet alles te hoeven voelen. Geactiveerd kun je last hebben van woede- of paniekaanvallen, van dromen, enzovoort. Bij een goede verwerking komt de heen-en-weer beweging tussen denken en voelen weer op gang. Zo ontstaat meer evenwicht in jezelf, meer ontspanning, en kom je weer in je kracht te staan.

‘Ieder lichaam heeft z’n eigen taal’

Vakantie gehad? Weer bijgetankt? Vakantie brengt je vaak meer in contact met jezelf, omdat je tijd hebt om te ontspannen. Hoe beter het met je gaat, hoe meer vrije aandacht je weer hebt voor anderen. Goed voor jezelf zorgen heeft dus een algeheel positief effect.

Hetzelfde geldt voor lichaamswerk. Aanraken en (aan)geraakt worden ontspant en brengt je ook in contact met jezelf. Zowel Rebalancing (massage) als lichaamsgerichte traumatherapie (Somatic Experiencing) nodigen je uit om je bewust te worden van wat je lichaam al weet en te relaxen in het hier en nu. We worden geboren met zo’n natuurlijke spontaniteit en onbevangenheid. Intuïtief leer je jezelf aan te passen en in te houden; en dat kost lichaam en geest veel inspanning. Dat vind je o.a. terug in je gedrag, lichaamshouding en ademhaling. Het is de taal van je lichaam. Als je ernaar leert luisteren, krijg je alle informatie om je natuurlijke evenwicht en functioneren terug te vinden. Rebalancing en traumatherapie helpen daarbij. Bij Rebalancing gebruik ik o.a. spier- en bindweefselmassage, gewrichtsontspanning, zelfonderzoek en ademtechnieken. In mijn massageworkshops leer je bovendien veel over de houding van waaruit je contact maakt, of het nu massage, werk of thuis is. Bij traumatherapie zit je vaak gewoon op een stoel en maak je van daaruit voorzichtig contact met spanningen. Maar altijd leer je je eigen hulpbronnen beter herkennen en benutten. Meestal voel je je na elke sessie al wat sterker, blijer en gezonder. Je maakt verbinding tussen lichaam, hart en ziel. Je gaat ervaren dat je lichaam je beste vriend is met een eigen intelligentie: dat is thuiskomen bij jezelf.

‘Aanraken is de vergeten taal’

Nog even terugkijken op de Castle Fair in Vorden; het was gezellig! En er nogal wat mensen te zijn met pijnlijke schouders of nek, met hoofd- of rugpijn, enzovoort. Een flink aantal liet zich heerlijk door mij masseren. Ik heb bewondering voor het feit dat ze de tijd namen en de moed hadden om zich, midden in de drukte, aan mijn massage toe te vertrouwen. Het heeft heel wat ontspanning opgeleverd!

Pijn kan ontstaan door te lang en te hard werken, of steeds in dezelfde houding te werken. Je lichaam heeft ruim de tijd nodig om te herstellen van spierspanning en geestelijke inspanning. Pijn kan ook ontstaan door trauma. Let op, veel trauma is eigenlijk vrij gewoon. Peter Levine, de grondlegger van lichaamsgerichte traumatherapie (Somatic Experiencing), stelt dat trauma geen ziekte of ‘wanorde’ is. Volgens hem is het eerder een verwonding, ontstaan door verlammende angst, hulpeloosheid of verlies. Dat kan sterke emoties oproepen, waardoor je lichaam over de toeren raakt. Je zenuwstelsel raakt overweldigd, je spieren spannen zich ter bescherming en soms blijven ze jarenlang in die spanning staan. Gevolg: pijn! Dergelijk trauma kunnen we vaak zélf transformeren en genezen. Want daartoe hebben we een ingewortelde capaciteit. Het is een kwestie van (leren) luisteren naar de wijsheid van je eigen lichaam.

Het maakte op de Castle Fair niets uit waardoor de pijn was ontstaan. Als de spierspanning en -pijn vermindert, kom je vanzelf in contact met die lichaamswijsheid, die ‘taal’. Als je bovendien wat tips krijgt hoe je er mee kunt omgaan, dan begin je al met je zelf te helpen genezen. Aanraken is een bijna vergeten taal, en ik ben blij dat het steeds gewoner wordt om daar naar te luisteren!

‘Meer ontspannen, minder aspirientjes’

Hoe kan het dat we het zo goed hebben en toch vaak vrij weinig genieten? Stellen we te hoge eisen aan onszelf? Vraagt onze omgeving zoveel van ons dat we steeds over onze grenzen gaan? Neem een elastiekje. Rek het even flink uit en het schiet gelijk terug in z’n oude vorm. Maar blijf je ‘t oprekken, dan blijft er weinig van over. Zo vergaat het ons ook: nog even dit doen, eventjes dat afmaken, en opeens voel je je slap en futloos. Hoog tijd voor ontspanning! Tijd ook om te ontdekken waar, wanneer en hoe spanning zich bij jou vastzet. Als je de signalen beter herkent, kun je vaker voorkomen dat je uitgeput raakt of somber wordt. Makkelijker dan je denkt…

Castle Fair Vorden

Rebalancing is ontstaan uit Oosterse wijsheid en Westerse kennis. Het is lichaamswerk en massage, een combinatie van vele technieken uit de hele wereld. Rebalancing is luisteren naar je lichaam en je ‘denkhoofd’ vakantie gunnen. Goed voor iedereen die meer wil ontspannen en beter in z’n vel wil zitten. Er is maar één manier om te ontdekken wat het met jou doet en dat is uitproberen, zegt Xandra Veltman: “Daarom sta ik 3 dagen op de Castle Fairin Vorden: op woensdag, vrijdag en zondag (24, 26 en 28 augustus). In een tent: stand 107, demo-ring 1, samen met Silver Seven sieraden. Daar kun je met Rebalancing kennismaken, vragen stellen en zelfs voor 5 euro even heerlijk je voeten, handen of schouders laten masseren! Gewoon doen: dat scheelt alweer een aspirientje!”

‘Afrekenen met je pijn lucht op!’ Gepubliceerd 22 juni 2011′

De meeste mensen kennen wel iemand waar ze echt een enorme hekel aan hebben. “Ik zou hem wel wat kunnen aandoen!” grommen ze er over. Van die gedachte hebben ze vaak zelf het meeste last. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

Ooit jaagden we om te eten, of jaagden anderen op ons. We moesten dus vechten of vluchten om te overleven. De wereld is sinds de oertijd behoorlijk veranderd, maar wij vechten en vluchten nog steeds om te overleven. Een beetje tegenslag kunnen we gerust verdragen. Maar wat als de spanning steeds terugkeert of niet meer stopt? Als je steeds gepest wordt op school? Of bij elke nieuwe reorganisatie vreest voor je baan? Als je je niet altijd volkomen veilig voelt bij je partner?

Er zijn duizenden situaties waarbij spanning zich ophoopt. Dat vinden we zo gewoon dat we het vaak amper merken. De spanning zet zich vast als fysiek trauma en je ervaart bijvoorbeeld spier- en gewrichtspijn, stress, geïrriteerdheid, spelletjes- of andere verslaving en angst. Elke gebeurtenis die aan dat trauma raakt, kan maken dat je je slachtoffer voelt, compleet met gevoelens van geleden schade, belediging, vernedering of verlies. Misschien zelfs wraak. We verwachten immers opluchting als iemand z’n ‘gerechte straf’ krijgt, maar helaas: we voelen die pijn nog steeds, ook na een afrekening. Dus raken we gefrustreerd, worden we nog bozer, intoleranter of verbitterder. Ook zomaar uit je slof schieten kan een teken zijn dat je teveel spanning hebt opgeslagen in je lichaam. Maar ja, als je je dan schuldig voelt ontstaat ook weer stress… Daarom is het zo belangrijk om af te rekenen met je eigen oude pijn. Het lucht enorm op! Rebalancin