‘Afrekenen met je pijn lucht op!’ Gepubliceerd 22 juni 2011′

De meeste mensen kennen wel iemand waar ze echt een enorme hekel aan hebben. “Ik zou hem wel wat kunnen aandoen!” grommen ze er over. Van die gedachte hebben ze vaak zelf het meeste last. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

Ooit jaagden we om te eten, of jaagden anderen op ons. We moesten dus vechten of vluchten om te overleven. De wereld is sinds de oertijd behoorlijk veranderd, maar wij vechten en vluchten nog steeds om te overleven. Een beetje tegenslag kunnen we gerust verdragen. Maar wat als de spanning steeds terugkeert of niet meer stopt? Als je steeds gepest wordt op school? Of bij elke nieuwe reorganisatie vreest voor je baan? Als je je niet altijd volkomen veilig voelt bij je partner?

Er zijn duizenden situaties waarbij spanning zich ophoopt. Dat vinden we zo gewoon dat we het vaak amper merken. De spanning zet zich vast als fysiek trauma en je ervaart bijvoorbeeld spier- en gewrichtspijn, stress, geïrriteerdheid, spelletjes- of andere verslaving en angst. Elke gebeurtenis die aan dat trauma raakt, kan maken dat je je slachtoffer voelt, compleet met gevoelens van geleden schade, belediging, vernedering of verlies. Misschien zelfs wraak. We verwachten immers opluchting als iemand z’n ‘gerechte straf’ krijgt, maar helaas: we voelen die pijn nog steeds, ook na een afrekening. Dus raken we gefrustreerd, worden we nog bozer, intoleranter of verbitterder. Ook zomaar uit je slof schieten kan een teken zijn dat je teveel spanning hebt opgeslagen in je lichaam. Maar ja, als je je dan schuldig voelt ontstaat ook weer stress… Daarom is het zo belangrijk om af te rekenen met je eigen oude pijn. Het lucht enorm op! Rebalancin

Geplaatst in: Blog