Je bent meer dan je denkt!

Misschien denk je soms: “Dit kan (ik) niet.” Denk dan eens na over ‘denken’. Wat is dat? Denken is een proces. Miljoenen afzonderlijke gedachten, die in een wirwar door je hoofd gaan en je de illusie geven dat het denken ‘bestaat’. Al die gedachten vormen net zo’n grijze massa als een mensenmassa die je vanuit de verte ziet. Pas als je dichterbij komt zie je allemaal individuen. Dan zie je ook dat er tussen elk mens ruimte is. Precies zo is het met gedachten, tussen elke afzonderlijke gedachte zit ruimte, stilte, ontspanning. Bij Avatar – een cursus over hoe je bewustzijn werkt – ga je ervaren hoe dat bij jezelf werkt. Maar ook binnen Rebalancing en traumatherapie ga je ervaren wat gedachten met je doen. Gedachten kunnen van alles in beweging zetten, fysieke reacties, emoties, sensaties. Een voorbeeld: als ik aan chocola denk dan voel ik verlangen en reageren mijn speekselklieren, als ik aan een ernstig ongeluk denk dan voel ik verdriet en komen de tranen. Bij weer andere gedachten word ik boos, blij, enzovoort. Als je ‘denkt’ dat je hoofd de baas is, neemt het denken het roer over en hups, voor je het weet ontstaat een kettingreactie van gedachten. Chocola? Lekker, uhhh… ongezond, ik ben te dik, ik zie er afschuwelijk uit, wat zullen anderen van me denken, ik moet meer bewegen…. Bah! Ik word ongelukkig! Ineens is het denken de baas over m’n leven. Maar je kunt het ook anders zien. Gedachten komen gewoon, net als schapenwolkjes. Gedachten zijn vaak onuitgenodigde bezoekers, en vooral: gedachten zijn niet wie je bent! Osho, een Oosterse wijsgeer, zei daarover: “Je hebt goede en slechte bezoekers, maar een goede gastheer behandelt alle gasten gelijk. Eigenlijk zijn gedachten buitenstaanders. Wat blijft is je wezen, je ‘tao’.” Binnen in jezelf woont je vrije wil, ongedwongen. Geef jezelf de ruimte, je bent meer dan je denkt!

Geplaatst in: Blog