Trauma? Je lichaam spreekt duidelijke taal!

Wie een traumatiserende gebeurtenis meemaakt en daar niet overheen komt, kan last krijgen van klachten zoals nachtmerries en herbelevingen, soms alleen al door een geur of een bepaald geluid. Ook kun je je chronisch onveilig gaan voelen en op je hoede blijven. Of ineens agressief uitvallen. Daarnaast kun je lichamelijk last ondervinden doordat je te gespannen raakt. Spierpijnen, sterk transpireren, moeilijker ademen, hartkloppingen…. Maar ook kun je door zo’n gebeurtenis ‘verdoofd’ raken; je voelt minder, je stemming is vlak…. Niet fijn voor jezelf en je omgeving. Je bent niet meer de ouwe, je lijkt een beetje ander mens dan je altijd was.

Het mooie van lichaamsgerichte traumatherapie is dat je al snel ontdekt hoe die spanning telkens opnieuw wordt opgebouwd, en hoe je zelf spanning kunt afbouwen voordat het teveel wordt. Juist door op te merken wat er in je lichaam gebeurt: dat je je voeten amper voelt, of amper ademhaalt, of je schouders spant als je aan die speciale gebeurtenis denkt. Je lichaam spreekt duidelijke taal! Veel mensen in mijn praktijk ervaren al snel hoe ze die fysieke reacties kunnen volgen en erbij kunnen blijven zónder dat emoties of gedachten hen overspoelen. En hoe ze daardoor stukje bij beetje spanning loslaten en ontspannen. Uiteindelijk komt er gezonde energie terug en bén je er weer!
Ik houd zo van Rebalancing en Somatic Experiencing omdat die vakgebieden daar zo prachtig de ruimte aan geven. Je krijgt de kans om in alle vrijheid op je eigen tempo jezelf weer op de rails te zetten. En het kan zo vlot gaan, zeker vergeleken bij ‘oudere’ manieren van werken aan posttraumatische stress stoornis (PTSS). Peter Levine, de ontwikkelaar van Somatic Experiencing vond dat er iets ontbrak aan de traditionele manier van werken. Want trauma zit niet ‘alleen tussen de oren’ maar juist ook in je zenuwstelsel. Ik vind deze benadering een enorme eye-opener. Dit bestond 20 jaar geleden nog niet. Nu kun je stellen dat op trauma geen levenslang meer staat, er kan veel pijn en verdriet de wereld uit!

Geplaatst in: Blog