Van trauma naar ontspanning, dan kan

De meeste mensen worden in hun leven met een vorm van emotioneel, fysiek of seksueel geweld geconfronteerd. De pijn, verdriet, angst en kwaadheid die daaraan vastzitten, kunnen een ‘ondergronds’ leven gaan leiden. Weggestopt, klaar om op te duiken als ze hun kans zien. Zo blijven ze hun invloed uitoefenen op onverwachte momenten of in bepaalde situaties. Je machteloos voelen, al helemaal als iets je vaker overkomt, vergroot de kans op traumatische gevolgen. Je wilt de mensen de kost niet geven die gevangen zitten in een web van (aangepraatte) schaamte- of schuldgevoelens, die anderen niet willen belasten of die bang zijn voor de geweldpleger of voor de gevolgen als ze in opstand komen. Geen vrolijk verhaal, maar….

De snelle ontwikkelingen op het vlak van hersenonderzoek geven nieuwe inzichten over de invloed van schokkende gebeurtenissen op lichaam en geest. Dat kan helpen om trauma’s beter te verwerken. Zo is Somatic Experiencing ontstaan.

Een schokkende gebeurtenis verwerken we in ons hoofd via twee afzonderlijke systemen: ons ‘weet-systeem’, dat logisch denkt, en ons ‘voel-systeem’ dat we van onze verre biologische voorouders hebben overgehouden. Anders dan het weetsysteem werkt het voelsysteem razendsnel, meer ‘zwart-wit’, associatief en emotioneel. Normaal gesproken werken ze prima samen. Maar bij gevaar neemt dit voelsysteem het over en blokkeren stresshormonen het weetsysteem. Je handelt in een reflex, niet rationeel, en de herinnering wordt allereerst vooral in dit voelsysteem opgeslagen. Maar daardoor ga je ook één gebeurtenis opdelen in grote groepen, zoals ‘alle mannen zijn gevaarlijk’, ‘je kunt niemand vertrouwen’. Je slingert heen en weer tussen ‘verdoofd’ en ‘geactiveerd’. Verdoofd kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren, of werk je te hard om niet alles te hoeven voelen. Geactiveerd kun je last hebben van woede- of paniekaanvallen, van dromen, enzovoort. Bij een goede verwerking komt de heen-en-weer beweging tussen denken en voelen weer op gang. Zo ontstaat meer evenwicht in jezelf, meer ontspanning, en kom je weer in je kracht te staan.

Geplaatst in: Blog