Somatic Experiencing

Lichaamsgerichte traumatherapie

Trauma was tot voor kort een van de meest onbegrepen en onbehandelde oorzaken van menselijk lijden. Trauma’s kunnen ontstaan na een levensbedreigende gebeurtenis, een gewelddadige ervaring of een langdurige periode van overweldigende stress. De gevolgen worden soms pas veel later zichtbaar. Ze kunnen dan veel fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaken. Wat er voor die tijd of naderhand speelt, kan zelfs nog meer impact hebben dan de gebeurtenis(sen) zelf. Je merkt trauma’s op als je na een ongeluk of een val minder goed kunt functioneren of bewegen als voorheen, of als je emotioneel in de knoop raakt. Of dat je lijdt aan slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn of depressies. Somatic Experiencing (SE) is een bijzondere methode van traumaverwerking, die zich specifiek richt op de gevolgen van trauma. De methode werd ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Over de hele wereld, en ook in Nederland, krijgt SE steeds meer belangstelling en erkenning. SE is een lichaamsgerichte methode om trauma te helen. Het werkt daar waar trauma in het zenuwstelsel zit. Dat ervaar je dikwijls in de vorm van sensaties; feitelijk allemaal lichaamstaal.

In SE wordt met trauma bedoeld:

elke gebeurtenis of reeks gebeurtenissen die destijds te onverwacht, te snel of te groot was om er op dat moment adequaat op te kunnen reageren. Het zenuwstelsel raakte overweldigd.

Bij Somatic Experiencing ondersteun ik je in het herwinnen van je eigen hulpbronnen zoals positieve herinneringen, beelden en gevoelens. Die helpen je her-inneren aan je levenslust, je eigen kracht en vreugde. Dit contact maken we samen met veel aandacht, rust en zonder oordeel. Van daaruit kun je in kleine stapjes ervaren hoe je trauma dat in je lichaam vastzit kunt verwerken. Zo kun je steeds beter in je eigen kracht en zelfwaardering komen.

hier zie je een heldere (Engelstalige) uitleg in twee delen van Rachel Katz: